Amsterdam/Staatsliedenbuurt

Vandaag op deze zonnige wintermiddag hebben 80 mensen het pand Fanius Scholtenstraat 4 gekraakt van WBV Rochdale, sinds kort gefuseerd met WBV Patrimonium wat de eigenaar weer is van de gekraakte koopetages op de van der Hoopstraat.

Wat is de achtergrond

Het pand dat vandaag gekraakt is behoort tot het tweede fase plan van de Fanius scholtenbuurt, wat een grootschalige renovatie inhoud en waarbij veel huurwoningen in de verkoop gaan. Het blok van der Hoopstraat waar de 11 etages in gekraakt zijn behoren tot het eerste fase plan. Deze hebben we afgelopen September gekraakt als actie tegen de uitverkoop van sociaale huurwoningen en dat alles moet wijken voor het grote geld. Daarbij kan de Yup nog altijd kiezen omdat hij geld heeft en uit meerdere woningen verspreid over heel amsterdam. De woningzoekende met minder geld heeft niks te kiezen hij/zij kan 8 jaar op de wachtlijst gaan staan of het huurrecht uit te holen door antikraak te gaan wonen of in onderhuur te gaan zitten. Wij van de kraakgroep Staatsliedenbuurt zullen dan ook alles op alles zetten om deze ontwikkeling tegen te gaan.

De smeris blijft smeris.

Afgelopen weken zijn er al meerdere incidenten geweest met de smeris van buro Houtmankade met name de buurt regiseur Dick Enhuizen, lokaal bekent als krakerhater. Een voorbeeld is dat afgelopen woensdag bij het raadsadres van de krakers van de v/d Hoopstraat dat werd behandeld door de commisie wonen van n stadsdeel Westerpark nog voordat het begon drie agenten in vol ornaat op de publieke tribunen tussen de krakers en sympatisanten ging zitten. waarom? Men vind het waarschijnlijk nodig dat als krakers ergens hun verhaal naar buiten willen brengen dat daar politie bij moet zijn, zodat het voor de buitenwacht normaal is om krakers altijd te assosieren met politie. Daarom hebben we besloten om kraakakties in de Staats met veel mensen te doen en naar vandaag was dat geen verkeerde beslissing.

De kraak

Nadat de deur was opengebroken en de buurtpamfleten waren verspreid en het spandoek met de tekst Wij BALE van RochDALE, kraak de uitverkoop was opgehangen begon het wachten op de smeris. Dat Dick Eenhuizen dienst had was wel duidelijk omdat hij de hele middag voor het pand v/d Hoopstraat stond te hangen en bekende krakers vroeg wat er aan de hand was, waarop gezegt werd dat er een vergadering was en hij vertok. kort daarop vertrokken wij naar het te kraken object. Toen hij dus samen met een colega kwam om leegstand te constateren was het buiten meteen raak.Hij liep recht naar een kraker toe en begon met intimideren, omdat deze kraker nog een boete heeft openstaan wegens het beledigen van een smeris, dat de beledigde smeris Dick Eenhuizen is mag wel duidelijk zijn. Dick zij dat als hij hem nog eens zou zien bij een kraak hij desnoods met ME assistentie tot arestatie zou overgaan. Toen bedacht hij zich om toch maar assistentie te vragan, waarop de krakers met de gezochte kraker een ommetje te gaan maken gevolgd met door de smeris Dit ging goed tot de splitsing van Halstraat v/d Hoopstraat waarop de politie overging tot een poging van aanhouding, dit mislukte dan ook totaal. Er volgde een duw en trek partij waarop de kraker kon ontsnappen. en de assistentie die was opgeroepen weer werd ingetrokken. Dit zorgde allemaal wel voor enigzins rumoer in de van der Hoopstraat. Toch was het wel een geslaagde zonnige dag met het openbreken van lege wonigen voor woningzoekende en een duidelijke FUCK YOU houding tegen over de smeris.

Iedereen die er was bedankt en tot volgene keer in de Staatsliedenbuurt.

Tags:

Comments are closed.