de Hallen-krakers bestrijden uitspraken stadsdeelvoorzitter

Met verbazing hebben de krakers van “de Hallen” kennis genomen van de uitspraken van stadsdeel Oud-West voorzitter Bouwe Olij, gistermiddag onder andere in het Parool.

Olij stelt dat de kraak “nergens op slaat” omdat het stadsdeel vanavond zou beslissen over een nieuw plan. Woensdag zou men vervolgens “aan de slag gaan” in het gedeelte dat afgelopen zondag gekraakt is. Volgens de krakers kan er nog helemaal niet echt begonnen worden met renoveren en bouwen, goedkeuring van definitieve plannen, die er ook nog helemaal niet liggen, zijn een zaak van het nieuwe fusie-stadsdeel dat pas in mei aantreed. Ook heeft beoogd project ontwikkelaar Lingotto naar verluid nog drie maanden om zich te beraden of ze überhaupt in het project stapt. Tenslotte heeft deze projectontwikkelaar zelf, in haar aanzet-voorstel dat nu op tafel ligt, geschreven dat het traject van nieuwe bouwvergunningen en wijziging bestemmingsplan vanwege de rijksmonumenten status van het complex minsten 1 jaar gaat duren.
Het “aan de slag gaan” waar de heer Olij over spreekt kan dan ook alleen maar betrekking hebben op onderhoud om het ergste verval door de structurele lekkages tegen te gaan. Klein onderhoud dat volgens eerdere uitspraken van de heer Olij op een bewonersavond al de gehele periode van leegstand regelmatig plaatsvond maar waarvan iedereen nu op TV en de de foto’s in de kranten heeft gezien dat dit nooit gebeurd is.
Mocht de heer Olij woensdag inderdaad aan de slag willen met het dichten van de lekkages dan is hij vanzelfsprekend van harte welkom. En hoewel de kraakgroep dit van harte zou toejuichen en daar alle ruimte voor zal bieden zien zij niet waarom dit niet zou kunnen met hun nog in het complex. Sterker nog, de krakers zijn al een heel eind zelf op weg om de lekkages te verhelpen. Het betreft immers voornamelijk een drietal stukgeslagen regenpijpen, een redelijk behapbare en overzichtelijke klus.

Ook nemen de krakers afstand van de beweringen van de heer Olij dat het complex te gevaarlijk zou zijn om te bewonen, zo is er in tegenstelling tot wat de stadsdeelvoorzitter beweert is immers gewoon werkende verlichting. Het is er in de grote hallen inderdaad “stervenskoud” maar er zijn ook wat kleine ruimtes gekraakt die al zeer geriefelijk zijn gemaakt.
Tenslotte liggen inderdaad een aantal van de oude smeerputten open, de kleine gaten zijn echter inmiddels al grotendeels afgedekt en de grotere putten afgezet met veiligheidslint. Mocht de heer Olij dit echter nog niet afdoende vinden kan hij verderop op het terrein bij de opslag van de stadsdeelwerken voldoende bouwhekken vinden die de krakers graag in ontvangst zullen nemen.
Mocht het stadsdeel deze z.g. onveilige situatie echter misbruiken om de hun onwelkome protestactie pogen te smoren dan zullen de krakers dit zeker niet accepteren.

Tenslotte zijn de krakers verbaasd dat de heer Olij aangifte tegen de kraakgroep zou hebben gedaan. In het Parool stelt hij immers zelf; “het complex heeft jaren leeggestaan”, van enige grond voor strafrechtelijke vervolging is daardoor vanzelfsprekend geen sprake en dat zou deze door de kraakwol geverfde politicus inmiddels wel moeten weten.

De krakers kijken dan ook uit naar de stadsdeel vergadering van vanavond waar ze een aantal eisen op tafel zullen leggen. Inmiddels heeft de heer Olij de krakers ook uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek a.s. woensdag, de krakers hopen dat de heer Olij dan zal toezeggen hun eisen in te willigen maar de krakers zijn zonder meer bereid ook de heer Olij zijn voorstellen aandachtig aan te horen.
Een ding is volgens een woordvoerster van de krakers echter zeker; “zolang er geen uitzicht is op een voor de buurt wenselijk plan, dat ook nog recht doet aan de monumentale status, blijven de krakers zitten”.

Comments are closed.