Re-squatting Van Boetzelaerstraat 2 & 20

Today we have re-squatted two houses on Van Boetzelaerstraat.

Two appartments in these houses got squatted last year and evicted on the basis of article 429 on the 30th of October – for emptiness. The appartments belong to “Block AB24″, owned by Ymere, and will be demolished in the future. When exactly, nobody seems to know, not even Ymere, as the project has been postponed time and time again.

The renters of the block were forced to move out already quite some time ago, only to be replaced by antisquatters. Now even the antisquatters have moved out and if Ymere will have their way the whole block will remain empty until the demolition will start.

And that’s where we step in! In our eyes it is not a crime to squat a house, no matter how long or short time it has been empty, especially during these times of housing shortage. People need houses to live in. 429 is just a number.

AC*AB 24

Beste buren,

Op 30 oktober 2007 zijn twee gekraakte appartementen in het blok AB24 aan de van Boetzelaerstraat 2 en 20 ontruimd. De beslissing tot ontruiming was gebaseerd op Artikel 429, dit houd in dat de appartementen korter dan een jaar zouden hebben leeg gestaan voordat deze gekraakt werden, en dat de kraak van deze woningen hierdoor illegaal was.

De redenen waarom we deze appartementen toendestijds gekraakt hebben zijn de zelfde redenen waarom we deze appartementen nu opnieuw gekraakt hebben.
De eigenaar van deze appartementen, Ymere, wacht met de start van een massaal woningbouwproject betreffende Blok AB24,
Dit project bestaat uit sloop van een groot gedeelte van het blok, deels renovatie.
De voormalige huurders, die zich een lange tijd verzet hebben tegen sloop van de woningen, zijn al geruime tijd geleden onder dwang vertrokken. Hierna stonden de woningen leeg of werden bezet door antikraak.
Toen we deze woningen kraakten was het al duidelijk dat Ymere het gehele blok langdurig zou laten leegstaan voordat met de start van het massale woningbouwproject begonnen zou worden.
Noch Ymere, Stadsdeel Westerpark, of de politie wilden dit niet onder ogen zien, zijn niet geïgeïnteresseerd wat wij hier door middel van kraken van de woningen aan de kaak wilden stellen.

De woningen die in oktober 2007 ontruimd zijn, staan sinds de ontruiming leeg.
Zelfs nu het zich laat aanzien dat Ymere niet op korte termijn met de bouwplannen van start gaat, zijn zelfs de antikraak uit het blok vertrokken.

Tot de aanvang van sloop van het blok hadden mensen in deze woningen kunnen wonen!
In de plaats mensen in deze woningen te laten wonen kiest Ymere ervoor het gehele blok af te sluiten doormiddel van stalen deuren, en het met staalplaten afdekken van ramen.

In deze tijden van grote woningnood is leegstand volslagen waanzin.
Stadsdeel Westerpark verleende Ymere alle medewerking en lijkt zich daarmee niet aan de indruk te kunnen onttrekken zich kommeren om bouwplannen van een woningbouw vereniging als om haar inwoners.

In een geval als deze is het kraken van huizen, hoe lang of kort ze ook mogen hebben leeg gestaan in onze beleving geen misdrijf !
Mensen uit hun woningen verdrijven is dat in onze ogen wel!

En waneer gaat Ymere van start met de sloop?
Ymere is daar zelf ook niet zeker over, keer op keer werd het project uitgesteld, de huurder van het blok in constante onzekerheid achter latende.
In 2004 kondigde Ymere aan dat in 2006 met de start zou beginnen, in 2006 kondigde Ymere aan dat in 2008 met de start begonnen zou worden.
Duidelijk is dat ook die datum niet gehaald wordt.
Wat geeft Ymere het idee, ongeacht met welk plan of planning ze nu aankomen, dat wij ze dit keer zullen geloven?

We zijn terug gekomen om doormiddel van het herkraken van de woningen aan de van Boetzelaerstraat 2 en 20, aan Ymere duidelijk te maken dat wij het oneens zijn de plannen van Ymere tot het verder veryuppen van de buurt, en het onttrekken van meer en meer sociale huurwoningen ten gunste van koopwoningen.

Eveneens willen wij doormiddel van de herkraak van de woningen aan de van Boetzelaerstraat 2 en 20 aan de lokale politici duidelijk maken het niet eens te zijn met hun handelswijze, zij hebben de schijn tegen zich meer geïnteresseerd te zijn in het ondersteunen van een woningbouw vereniging in hun realisatie van een massaal woningbouw project, in plaats van de inwoners van stadsdeel Westerpark.

Ook willen we protesteren tegen het op handen zijnde kraak verbod.
Huizen staan leeg, en met verwachte verdere economische teruggang zal dit zeker niet veranderen.
Kraken is niet een probleem, maar een oplossing voor een probleem, te weten woningnood!
Iedereen ongeacht rijk of arm heeft het op een dak boven zijn hoofd.
En als de politiek niet de bereidheid hebben een oplossing voor het woningnood vraagstuk aan te dragen, doen we het zelf!

Kraakgroep Staatsliedenbuurt.

Comments are closed.